Zekerheid met sensoren & realtime meetdata in TPO-daken

Mutec biedt klanten zekerheid met sensoren en realtime meetdata

Mutec in Waregem is gespecialiseerd in het isoleren en afdichten van industriële platte daken, zowel voor nieuwbouw- als renovatieprojecten. Om klanten meer inzicht en zekerheid te bieden over de hoge kwaliteit dakbedekking die het bedrijf aanlegt, hebben ze onlangs geïnvesteerd in enkele proefprojecten met de sensoren en realtime meetdata van Inscio Roofs. Hier vertelt bedrijfsleider Gilles Adams de meetervaringen en verkregen inzichten. 

Groeien in renovatiemarkt

Mutec is gespecialiseerd in industriële platte daken, met ruimschoots bewezen materialen, zoals EPDM, TPO, PVC en het traditionele bitumen. Sinds de start in 2009 heeft het bedrijf al bijna 4,5 miljoen m2 dak afgedicht in zo’n 1.350 klantprojecten. Enkele voorbeelden daarvan zijn Agristo in Wielsbeke, Euroports en Gosseling in Antwerpen en Van den Dorpe in Oudenaarde. Sinds 2013 maakt Mutec deel uit van de Willy Naessens Group. “Binnen ons succesvol groeiend bedrijf zijn betrokkenheid, kwaliteit, service en veiligheid de belangrijkste kernwaarden en uitgangspunten voor elk project, zegt Adams. “Verder investeren wij veel in materialenkennis en nieuwe technische ontwikkelingen, om ons in de markt van concurrenten te kunnen blijven onderscheiden. Mede daardoor zijn wij al de pionier en marktleider in de Benelux voor TPO-daken (Thermoplatische Polyolefine) geworden. Voor de komende jaren hebben wij vooral ambitieuze groeiplannen voor de omvangrijke renovatie- en verduurzamingsmarkt. Om klanten meer inzicht en zekerheid te bieden over de kwaliteit van hun dak, kregen wij steeds meer behoefte aan objectieve meetdata over het gedrag van de mogelijke dakbedekkingen.” 

Meten is weten

Hoewel er al veel informatie over de kwaliteit en toepassing van alle soorten dakbedekking via de fabrikanten daarvan beschikbaar is, biedt zelf gemeten data een actueler en objectiever inzicht. “Op de vakbeurs Daken & Zaken ontmoette ik Jeroen van de Laar van Inscio Roofs, die precies de oplossing levert waarnaar wij op zoek waren”, vervolgt Adams. “Namelijk speciale sensoren die in verschillende lagen van een dakpakket in realtime de temperatuur, vochtigheid en druk meten. Gecombineerd met een online dashboard waarin alle meetdata overzichtelijk wordt gevisualiseerd. Zo krijg je dus op een computerscherm of smartphone inzicht in de actuele conditie van een dak en meldingen bij afwijkende meetwaarden. Omdat Inscio Roofs interesse had in het samenwerken met een specialist in industriële platte daken in België, hebben wij geïnvesteerd in het installeren van een aantal sensoren in een oud en nieuw gedeelte van ons huidige bedrijfsdak. Met als doel alle meetdata zowel te kunnen gebruiken voor onze adviezen richting klanten, als voor de keuze van het dak voor ons nieuwe kantoor vanaf 2024.

“Met behulp van alle data die wij via de sensoren van Inscio Roofs verzamelen kunnen wij beter onderbouwde adviezen geven aan klanten en het onderhoud van hun daken tijdens de gehele levensduur optimaliseren”

Waarde toevoegen voor klanten

Platte daken worden tegenwoordig voor meer toepassingen gebruikt dan alleen het afdichten van een gebouw. Enkele voorbeelden daarvan zijn groen- en waterretentiedaken, het toevoegen van zonnepanelen en het aanleggen van dakterassen en zelfs -zwembaden. Daarom kan er op platte daken sneller water blijven liggen, vuil zich opstapelen, of plotselinge belastingen beschadigingen van de bovenlaag veroorzaken. “Met behulp van alle data die wij via de sensoren van Inscio Roofs verzamelen kunnen wij beter onderbouwde adviezen geven aan klanten en het onderhoud van hun daken tijdens de gehele levensduur optimaliseren”, concludeert Adams. “Oftewel belangrijke waarde toevoegen voor onze eindklanten, door ze meer inzicht en zekerheid te bieden. Ook voor de al genoemde omvangrijke renovatiemarkt waar regelmatig sprake is van veranderingen in het dakgebruik. De tot nu toe gemeten data in verschillende dakpakketten op ons eigen bedrijfspand zijn zo waardevol dat wij het aantal sensoren binnenkort gaan uitbreiden. Gezien de ervaringen in de huidige proefprojecten en het meedenken over andere toepassingen, gaan wij daar samen met Inscio Roofs invulling aan geven.”

Grote temperatuurverschillen

Tijdens de tropische zomerweken van 2023 hebben Inscio en Mutec opvallend grote verschillen in de temperatuur van veel toegepaste dakbedekkingen gemeten. Boven op de traditionele zwarte bitumen varieerde de gemeten temperaturen tussen de 50 tot 70-graden, bij witte bitumen steeg de temperatuur tot ongeveer 50-graden, terwijl op een TPO-dak en een groen sedumdak maar zo’n 35 graden werd gemeten. “De metingen bevestigen dat de TPO-daken die wij al jarenlang installeren, bijdragen aan een comfortabeler binnenklimaat en besparing aan energiekosten voor onze klanten omdat ze minder airconditioning nodig hebben, aldus Adams. “Omdat wij met de sensoren van Inscio Roofs ook de vochtigheid en druk in realtime kunnen meten, helpt deze oplossing tevens om lekkages en mogelijke gevolgschades daarvan preventief te voorkomen. Of zo nodig sneller de exacte locatie en oorzaak van een (potentiële) lekkage te vinden om het dak preventief te onderhouden of zonder gevolgschade te herstellen”. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd